Loading...
0

Világítástervezés

A világítási igényeket első lépésben szükséges felmérni, fontos, hogy egy adott projekt kapcsán, pontosan milyen feladatot is fognak ellátni. A világítótestek elsődleges feladata, hogy a látási feladatokat elősegítsék, így nem az a lényeg, hogy milyen az adott lámpatest formavilága, bár vannak esetek, amikor ez lehet a meghatározó szempont. A világítástervezés során kérhetjük világítástechnikus segítségét is, akinek a fő feladata, hogy az ügyfeleinek az igényeit teljes mértékben kielégítse, mindezt úgy, hogy a világítástechnikai szabványokkal kapcsolatos előírásokat betartsa.

A világítástervezés során a világítás módját meg kell határozni, tehát fontos átgondolni a lámpatestek rögzítése kapcsán felmerülő lehetőségeket, például, hogy felületre szerelt vagy süllyesztett megoldásra esik-e majd a választásunk. Döntsük el azt is, hogy közvetett vagy közvetlen világítótestek lesznek-e ideálisak a látási feladatok ellátásához. Ahhoz, hogy a zavaró káprázást elkerüljük, a világítótestnek rendelkeznie kell a megfelelő optikával és fényterelőkkel. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy mennyire szeretnénk a természetes fény által nyújtotta lehetőségeket kihasználni, hogy ne kerüljön kialakításra a szükségesnél több lámpatest, így a fogyasztás mértékét is csökkenthetjük és a környezetvédelemre is nagyobb figyelmet fordíthatunk.

Át kell gondolni a fényforrás és a lámpatest kombinációját is, a fénytervbe az esetek többségében a Led-es lámpatestek kerülnek bele, de adódhatnak helyzetek, amikor a hagyományosak bizonyulhatnak jobb megoldásnak, például egy olyan futballpályán, aminek csekély a kihasználtsága.

Világítástervezés során milyen tulajdonságokat vegyünk figyelembe a világítótestek kapcsán?

Meghatározó a fényáram, ami a lumen, a teljesítmény mellett sem mehetünk el, ez a watt, de vegyük figyelembe a fényhasznosítást, fényeloszlást, élettartamot, fizikai méretet, színvisszaadási indexet, káprázáskorlátozási értéket, ráadásul az sem mindegy, hogy mivel akarjuk szabályozni a világítást. Ezen kívül az ügyfeleknek jellemzően lényeges a lámpatest színe és megjelenése is, a megbízhatósága, illetve az ár/ érték aránya, tehát ezeket is javasolt figyelembe venni.

Világítástervezés