Loading...
0

Világítás energiatakarékos házakhoz

A mai világ számára szerencsére egyre fontosabb az energiagazdaságos rendszerek/ technikák alkalmazása. Otthonunk kialakításánál is egyre inkább az energiatakarékos megoldásokat részesítjük előnyben. Ez a tulajdonos szempontjából előnyös, mivel a ház üzemeltetésének költségei kedvezőbbek lesznek, és a környezetet sem terhelik le annyira az alacsony CO2 kibocsátás végett.

Egy energiatakarékos ház felépítésének költsége nem biztos, hogy magasabb egy normál ház áránál. Azonban azt észben kell tartanunk, hogy a beruházások hosszú távon megtérülnek, sőt jövedelmezőbbek is lehetnek. A pluszban ráfordított pénz és energia akár 60%-os rezsi csökkenést is eredményezhet.

Az elektromos díj egy meghatározó részét teszi ki otthonunk rezsi költségeinek. A fűtési rendszer, az elektromos hálózat, és a korszerű elektromos készülékek használatával a havi díjakat nagymértékben csökkenthetjük.

Energiatakarékos világítás

Napjainkban az energiatakarékos világítás kialakítására a legoptimálisabb választás a LED-es fényforrások alkalmazása. Ma már számos típus megtalálható a LED-es fényforrásokból, melyek az összes ismertebb lámpatípust és foglalatot lefedik. Így a már meglévő foglalatainkba biztosan találunk megfelelő LED izzót.

Minden területnek megvan a maga világítási igénye. Például más fényforrást alkalmazunk egy irodaházban, mint otthon, vagy egy csarnokban, de ma már mindegyik területre van takarékos alternatíva.

LED világítás otthoni környezetben

Energiatakarékos otthonunkba számtalan típusú LED fényforrást alkalmazhatunk. Modern konyhai viszonylatban népszerű a konyhapultok felső elemeinek aljára szerelt LED szalag, amely egyenletes fénnyel látja el a munkafelületet. Így a háziasszonyok a rezsi csökkentés mellett megfelelő fényt is kapnak a főzéshez.

A nappali csillárját sem kell lecserélnünk, ha spórolni szeretnénk, ugyanis a meglévő foglalatba biztosan találunk megfelelő LED izzót, amely alacsony fogyasztás mellett még akár nagyobb fényerőt is biztosíthat számunkra.

A lakás többi szobáját pedig igazán stílusossá varázsolhatjuk pár darab plafonba épített LED spot lámpával.

Látható tehát, hogy otthonunk világításának modernizálásával csökkenthetjük a rezsi számlát, és ehhez nagy változtatásokat nem is kell eszközölni az elektromos hálózaton, és a már meglévő foglalatokon sem. A LED fényforrások árai egyre optimálisabbak, de még mindig drágábbak a régi, normál izzóknál, azonban a megspórolt energiával az áruk sokszorosan megtérülhet.