Loading...
0

Mire jó a spot lámpa- a legkorszerűbb világítási forma

Míg korábban a színházban, boltokban találkoztunk csak irányított fényű lámpákkal, addig ma már a lakásban is előszeretettel használjuk őket, mivel olyan sokrétű a felhasználási köre, hogy akár modern akár klasszikus az otthonunk, megtaláljuk a megfelelőt. Mivel ezen lámpák szórása kisebb (110°) egy hagyományos izzóéval szemben, főként alacsony belmagasságú helységben jól gondoljuk meg, hogy milyen célt szeretnénk elérni a megvilágítással.

A spotok foglalata leggyakrabban GU10-es, de akár MR-16-os jelzésűvel is találkozhatunk.

Beépítve vagy süllyesztve

Hangulatos, esztétikus megvilágítást kaphatunk a gipszkartonba beágyazott spotokkal. A spot lámpa gipszkartonba történő szerelése vagy a süllyesztett világítás gipszkartonba történő elhelyezése egy kis ügyességgel könnyen kivitelezhető. A hangulatot az adja, hogy nincs az egész szoba egyenletesen megvilágítva, csak azok a tárgyak amiket hangsúlyozni szeretnénk. A beépíthető spotok helyzetét jól gondoljuk át, mert igen nehezen helyezhetőek át máshová. A spotokat használhatjuk akár süllyesztett lépcsővilágításként is melyhez kiváló minőségű beépíthető led spot lámpa szetteket vásárolhatunk.

Spot lámpa a nappaliban Spot lámpa Mennyezeti spot lámpa

Falon kívüli megvilágítás

Sokféle, több izzóval felszerelt lámpatest kapható már a boltokban, melyek fényét akár több irányba is állíthatjuk. Elhelyezhetjük oldalfalon vagy mennyezeten is. Használhatjuk irányfénynek, de az általa adott célzott fény alkalmas 1 pont pl: egy festmény vagy szobor megvilágítására is. Sokféle színben és formában állnak rendelkezésünkre spot lámpa keretek és akár még egy fekete spot lámpa keret beszerzése sem számít kuriózumnak.

Kínálatunkban található típusokat itt találod ➡ Spot lámpák

Spot lámpa bekötési útmutató

Hát először is hívjunk egy villanyászt! :) Amennyiben rendelkezünk némi kézügyességgel, magunk is megoldhatjuk egy kis barkácsolással.Első körben szerezzük be a hozzávalókat! Szükségünk lesz –

Ha megvagyunk a beszerzéssel kezdődhet a móka!!! A kivitelezéshez tudnunk kell , hogy milyen távolságra lesznek egymástól a spotlámpáink. Erre a távolságra számoljunk +20cm-t és daraboljuk fel a 2 eres elektromos vezetéket, majd blankoljuk (csupaszítsuk) le a végeiket. A kábelek végéből kb. 1-1,5 cm-t szabadítsunk ki a műanyag burkolatból és sodorjuk össze jó alaposan a szabaddá vált fém drótokat, De a két színű drótot külön-külön!

Ha kész a darabolás és blankolás, a kábel darabokat sorban egymás után kössük be a sorkapocsba (csokiba) úgy hogy minden csokihoz kötünk egy GU10-es kerámia foglalatot is.

Mivel sikeresen összeszereltük a vezetékeinket, jöhet az a rész amivel majd áramot adunk a szerkezetünknek. Vagyis a dugvillát szereljük fel a vezeték végére.

Az egyik kerámia foglalatba helyezzünk egy „izzót”, dugjuk be a villásdugót a konnektorba és próbáljuk le a kreálmányunkat. Ha működik –és miért ne tenné, hiszen ügyesek vagyunk – tegyük félre egy kicsit.

Most jöhet a körkivágóval szerelt fúrógép, vagyis elkészítjük a furatokat a beépíthető lámpatestnek. Mindig akkora körkivágót használjunk, amekkorát a beépítő keret mérettáblázata javasol.

Ha elkészültünk a lyukakkal le kell kezelni a felületet az anyagtól függően. Ha polisztirol vagy gipszkarton akkor fessük kedvünkre, ha bútorlap akkor csak a furat szélét kicsit csiszoljuk meg, hogy ne legyen éles, sorjás.

Ezután jöhet az egyik legkönnyebb rész, ez pedig nem más mint a lámpa testek beépítése.A lámpatesten vagy beépítő kereten vannak rugós fülek (pontosan 2 db), ezeket ki kell hajtani úgy hogy beférjen a körkivágóval kivágott helyére.Ha bent van a helyén a lámpa test vagy beépítő keret, hajtsuk a bútorlapra (gipszkartonra, polistirol lapra) a rugós füleket ezáltal rögzítve a helyén. Ha billenthető a lámpatest beépítésnél figyeljünk arra hogy merre mozgatható.

A beépített lámpatestbe/keretbe húzzuk bele a GU10-es foglalatokat és tegyük bele a LED izzót. Végezetül rögzítsük a beépítő kerethez tartozó rögzítő gyűrűkkel.

Na, ugye hogy nem is volt nehéz?!!!

Spot lámpa izzó cseréje

Szinte minden spotlámpa GU10-es foglalatú izzó szükséges, ezért bajonett zárasnak is nevezik illetve hasonlít rá. Ezen izzók cseréje rendkívül egyszerű, bár egy biztonsági elővigyázatosság nem árt. Tehát, ha felkapcsolt állapotban egyszer csak kihúny a fény, ne essünk neki azonnal! Előbb óvatosan győződjünk meg róla, hogy nem forró az izzó. A LED-es fényforrások határozottan kevesebb hőt termelnek, mint hagyományos társaik... De azért nem árt az óvatosság!

Na, ha biztosan megfogható az izzó, nincs más dolgunk mint ráfektetni az ujjainkat az izzó sima felületére és egy rövid, határozott tekerő mozdulattal, ami az óra járásával ellentétes, kicsavarintjuk a foglalatból. Ha ez megvan, szinte magától kipottyan az izzó a lámpatestből, ezért a másik kezünket tegyük alá, nehogy leessen. Az új izzót ezen mozdulatsor visszájával tudjuk beilleszteni. Vagyis, a kis bumszlis szárakat illesszük a foglalatba és kicsit forgassuk jobbra-balra, hogy a lábacskái a helyükre kerüljenek. Ezután a ráfektetett ujjainkkal tekerjük az óramutató járásával megegyezően, amíg már nem fordítható tovább. Ezek a csavarások/tekerések kb. 45°-os mozgatások.