0

Milyen tápegységet válasszunk led szalagunkhoz?

Korábbi írásunkban foglalkoztunk már azzal a kérdéssel, hogy mi alapján válasszunk led szalagot lakásunkba. Erről a témáról bővebben itt olvashatnak: Hogyan válasszunk led szalagot?

Most a tápegységek lehetőségeit vesszük górcső alá.

Miért van rá szükségünk?

A fali aljzatok 230V váltóáramot biztosítanak, viszont a led szalagok 12V vagy 24V egyenáramot igényelnek. Ezt a célt valósítja meg a tápegység.

Első szempontunk, ami alapján nézelődnünk kell, hogy milyen nedvesség érheti a led szalagot és a tápegységet kültéren, fürdőben, konyhában vagy száraz szobában használjuk-e.

Ugyan úgy, mint a led szalagoknál, ahogy létezik kültéri és beltéri led szalag, a tápegységeknél megkülönböztetünk vízálló, esőálló vagy beltéri tápegységeket.

A beltéri tápegységeken belül ismételten döntésre kényszerülünk, ugyanis fém és műanyag kivitelben is gyártanak belőlük.

Tekintettel arra, hogy a műanyag tápegység teljesen zárt (hasonlít egy laptop töltőre), semmilyen hűtése nincsen, viszonylag kevés ideig tudjuk egy huzamban használni. Napi max. 3-4 óra használatot szoktunk javasolni választásakor. Teljes borítása végett viszont teljesen védettek vagyunk az áramütéssel szemben, könnyebb az összeszerelése, így laikusoknak szívesen ajánljuk.

A fém tápegységek háza lukacsos, ezért a levegő átjárhatóságának köszönhetően van hűtése, így huzamosabb ideig használhatjuk egyfolytában. A nagyobb tápegységekben (250W teljesítmény felett) pedig már beépített ventilátor segíti a hűtést, viszont ennek hangja kicsit zavaró lehet. A fém tápegységek esetében olyan helyet kell találnunk az elrejtésükre, ahol véletlenül nem nyúlhatunk bele, mert ezeknél a 230V-os vezeték szabadon van.

A legfontosabb dolog pedig az, hogy megvizsgáljuk a led szalagunk fogyasztását, kiszámoljuk, hogy az általunk felhasznált led szalag hossza milyen teljesítményű tápegység bekötését teszi szükségessé. Egy méter led szalag 3,6-20W fogyasztású, ha ezt felszorozzuk a felhasználni kívánt hosszúsággal, megkapjuk a tényleges fogyasztást. Ettől mindenképpen legalább 20%-kal nagyobb teljesítményű tápegységet válasszunk, hogy megnöveljük annak élettartamát.

Általunk forgalmazott termékeket itt találod: Led tápegységek.

Remélem segíthettem kicsit kibogozni a tápegységek útvesztőjét. :)