0


Led-es növényvilágítás

A led-es technológia napjainkban folyamatosan fejlődik, már a növényvilágításban is jelentős a szerepe, ez köszönhető annak, hogy a gyártók nem keveset költenek az állandó fejlesztésekre, kutatómunkákra.

Miért szükséges a növények megvilágítása?

A mezőgazdasági módszerek ma már nem bizonyulnak elegendőnek, hogy ellássák élelemmel a növekvő népességünket és az élelmiszerek szállításának a költségei is egyre jobban növekszenek. Az emberek nagy része a nagyvárosokba szeretne költözni a jobb megélhetés érdekében és ez is bonyolultabbá, összetettebbé teszi az ellátást.

A problémára megoldást jelenthet a számítógépek által felügyelt növénygyárak létrehozása, amelyeknek helyet adhatnak városközpontok, pincék és csarnokok is. Az ilyen növénygyárakban teljesen automatizált körülmények vannak, nincsenek kártevők sem és tápanyagban rendkívül gazdag élelmiszereket lehet itt teremteni, de meghatározó szerepe van a fényeknek, hőmérsékletnek, páratartalomnak és a víznek is. A led típusú fényforrások nem termelnek annyi hőt, mint a hagyományos típusúak, tehát gond nélkül a növények közelébe lehet helyezni őket, így akár emeletes farmok is megalkothatóak. A ledek együttes használatával tehát jobb eredményeket lehet elérni a termesztési folyamatokban és sokkal több energiát lehet megtakarítani. Továbbá a növények megvilágítása ledekkel növeli az ásványi anyag, illetve vitamintartalmukat.

A növények led-es megvilágításával kapcsolatosan kutatásokat is végeznek, a Magyar Tudományos Akadémia martonvásári Agrártudományi Kutatóintézetében is zajlanak ehhez köthető kísérletek, amelyek meglehetősen eredményesnek bizonyulnak.

A növényvilágító lámpák jellemzően lilás fényezetűek, ez azért van, mert a fotoszintézis folyamatát a kék és a vörös tartományok segítik elő leginkább. A programozható spektrumú lámpák fejlesztése folyamatosan zajlik, ezek naptárvezérléssel is fel vannak szerelve, ezáltal elő tudják állítani azt a fényösszetételt, amelyek a növények különféle életciklusaihoz a legelőnyösebbek.

A növényfalak közelebb hozzák a természetet és pozitív hatással vannak a hangulatunkra, közérzetünkre, megvilágítva pedig még mutatósabbak, dekoratívak, ezért irodákba, üzlethelyiségekbe, szállodákba is célszerű telepíteni növényzetet.