LED világítótestek karbantartása
Loading...
0


LED világítótestek karbantartása

A LED világítás évek óta töretlen hódításnak örvend, és a kereskedelmi forgalma is folyamatosan nő. A LED feltalálásában két magyar kutatónak is jelentős szerepe volt. Az egyikük Bay Zoltán, a másik pedig Szigeti György, akik sokat kísérleteztek a szilícium karbid alapú fényforrással. A LED világítás legismertebb előnye az energiatakarékosság, mivel jóval kevesebb villamosenergiát fogyasztanak a hagyományos megoldásokkal szemben. Egykoron mélyen a zsebünkbe kellett nyúlni egy LED beszerzése érdekében, de ma már szerencsére kiváló ár-érték arányban szerezhetőek be, köszönhetően a technológia és a tudomány rohamos fejlődésének.

Miért is fontos a LED világítótestek karbantartása?

A LED világítótestek karbantartásának fontosságát gyakran alábecsülik. A világító testek tisztántartása nagyon fontos, mivel a por és más szennyeződések jelentős károkat okozhatnak. Ezek a szennyeződések eltömíthetik a világítótestek bizonyos részeit, ami rövidítheti azok élettartamát. De a karbantartás nem csupán a tisztításra korlátozódik.

A LED világítások nem csak a diódákból állnak, hanem driver-ekből és egyéb elektronikai alkatrészekből is. A driver, mely az áramellátást biztosítja, fontos szerepet játszik a LED élettartamában és fényerejében. Ha a driver hibásodik meg, az egész világítás kialudhat tőle. Rendszeresen ellenőrizni kell azok működését, és amennyiben szükséges, cserélni kell őket.

Az idő múlásával a LED-ek fényereje természetesen csökkenhet. Fontos, hogy rendszeres időközönként mérjük meg a fényerejüket és összehasonlítsuk az eredeti specifikációkkal. Így tudjuk, mikor érkezik el az a pont, amikor esetleg cserére lehet szükség.

Ha a LED világításokat kültéren vagy magas páratartalmú környezetben használják, rendszeresen ellenőrizni kell a víz és pára behatolásának jeleit. A víz és a pára komoly károkat okozhatnak a rendszerben, ezért különösen fontos ezeknek a jeleinek az időben történő felismerése.

A LED-eknek ezenkívül elegendő légmozgásra is szükségük van, különösen, ha szűk vagy beépített helyen vannak elhelyezve. A túlmelegedés rövidítheti az élettartamukat, így biztosítani kell a megfelelő hőelvezetést. Végül, de nem utolsósorban, érdemes az eszközök garanciális feltételeit is szem előtt tartani. Sok gyártó hosszú távú garanciát kínál LED termékeire, így ha problémákat észlelünk, először a garanciális feltételeket érdemes ellenőrizni. A LED világítás karbantartásával biztosíthatjuk a rendszer megbízható és hatékony működését, valamint hosszabbíthatjuk meg a világítótestek élettartamát.