Loading...
0

Led szalag bekötése sajátkezűleg

A MolnarLed webáruház első tudástár bejegyzésében szeretnénk az olvasónak bemutatni a led szalagok bekötésének, illetve telepítésének egyszerű lépéseit. A led szalagok bekötéséhez azt gondolná a kedves olvasó, hogy ijesztő mert forrasztani kell (azért az se annyira nehéz :)), mi most ebben a cikkben a saját kezű bekötés egy sokkal egyszerűbb, sőt a legegyszerűbb módszerét mutatjuk be.

Amire szükség lesz:

Első lépésben válasszuk ki a led szalagot, és mérjük le a szükséges mennyiséget. Az alábbi szempontokat feltétlenül érdemes figyelembe venni:

Led szalag sarokelemMivel a legegyszerűbb módszer bemutatása a cél, ezért a kültéri led szalagok saját kezű bekötésével most nem foglalkozunk, hiszen a gyors csatlakozóval ellátott toldó elemek beltéri használatra ajánlottak.

Led szalag T idomA led szalag kiválasztása mellett az egyik legfontosabb feladat a megfelelő tápegység kiválasztása. Ebben az esetben is többféle választási lehetőségünk van kezdve az egyszerű műanyag házas tápegységektől, az ipari megoldásokon át a vízálló tápegységekig. A tápegységekről részletesen következő cikkünkből tájékozódhat. A mostani példában 5m 5050-es led szalag házi bekötéséhez egy 78w-os műanyag tápegységet javaslunk.

Led szalag toldóelemHa megvan a kiválasztott led szalagból a szükséges mennyiség, akkor vágjuk le a szükséges darabokat. Az általunk forgalmazott led szalagok mindegyike darabolható. Javasoljuk, hogy vágás során jelöljük fel egy tollal a szalagok polaritását, így később nem téveszthetjük el az összekötésüket. Az előzetesen kiválasztott és megvásárolt kötőelemek segítségével állítsuk össze a led szalag darabokból a kívánt formát.

led flexi táp csatlakozó kapcsolóvalA szükséges hozzávalók között említett tisztítószerrel alaposan zsírtalanítjuk a felületet és szárazra töröljük. Óvatosan, lehetőleg a szalag gyűrődését elkerülve ragasszuk fel a led szalagot.

Led tápegység, műanyag 78WHa sikeresen felragasztottuk, akkor már csak a táp csatlakoztatása van hátra. A gyorscsatlakozó segítségével csatlakozzunk a leg szalag megfelelő végére, ügyelve a helyes polaritásra. Ezek után már csak a táp megfelelő csatlakozóját kell a gyorscsatlakozóhoz illeszteni, és a táp 220 voltos csatlakozóját a konnektorba dugni.