Loading...
0


Hogyan válasszunk lámpát az otthonunkba?

Azt, hogy milyen elvek alapján rendezzük be otthonunkat, sehol nem tanítják, igazából a képzeletünkre, kreativitásunkra van bízva, de lakberendező segítségét is kérhetjük, ha úgy véljük, hogy nincsen hozzá affinitásunk. A legfontosabb tényező az otthon kialakításakor, hogy jól érezzük magunkat benne. Az egyedi stílusérzék nagy ajándék, de néhány szempont figyelembevételével is tökéletes eredményeket lehet elérni. Nem csak magunknak szükséges megteremtenünk az ideális komfortot, hanem vendégeink számára is.

A berendezéseken kívül meghatározó a fények kialakítása is

A lámpák, lámpabúrák elengedhetetlen kiegészítői a lakásnak, a kiválasztásuknál figyeljünk arra, hogy stílusban illeszkedjenek a többi bútorhoz is, ami az adott helyiségben található. Az állólámpák teljesen bevilágítanak egy szobát, míg az asztaliak koncentrált ragyogást biztosítanak. A nappali a családi események, összejövetelek, beszélgetések központja, ezért célszerű a kanapé mindkét oldalára lámpát tenni úgy, hogy a villanykörte ne legyen zavaró hatással az érintettek szemére. Javasolt fejmagasságban elhelyezni az asztali és a fejlámpákat is.

Hálószobai világítás

A hálószobák tekintetében sokan nem a mennyezeti világítást választják, hanem állólámpákkal egészítik ki a helyiséget. Dizájn szempontjából ez ideális megoldás, de megjelenésében is meghittebb hangulatú. A hálószobákba jellemzően alacsonyabb állólámpákat készítenek a gyártók, ugyanis a terek bevilágításán kívül koncentrált fényt is biztosítaniuk kell, ami például jól jöhet az olvasáshoz.A hálóban a pihenésé a főszerep, tehát javasolt tompított fényerejű lámpákat választani. Amennyiben van ruhásszekrény, a belsejébe is kerülhetnek fények, hogy jobban átláthassuk a ruhaneműket. Az alacsonyabb hálószobákba javasolt mennyezeti lámpákat helyezni, mivel növelik a teret, ráadásul a modernebb típusúak távirányítóval is vezérelhetőek.

Konyhai világítás

A konyhának meglehetősen nagy a szerepe egy háztartásban, mivel a főzések alkalmával rengeteg időt töltünk itt. A helyiség funkcióját tekintve ma már nem csak az ételek elkészítésére alkalmas, ugyanis sokaknál itt található az étkező vagy egy légtérben helyezkedik el a nappalival. Több családnál is a konyha tekinthető a gyülekezőhelynek, így a fényeknek számos célt kell szolgálniuk. Szükség van egy általános fővilágításra, ami jellemzően mennyezeti, ezen kívül gondoljunk a pultvilágításra is, ez például kiválóan mutat a felső konyhai elemekbe rejtve. Lehetőleg az étkezőasztal fölé is tegyünk lámpát, de semmiképp se olyat, amely elvakítana bárkit is. A konyha tekintetében tehát nem a hangulatvilágításon van a fókusz, hiszen fényre van szükség, amikor szeletelünk, vágunk, mosogatunk, illetve a fazékba sem árt belelátnunk. Éppen ezért a konyhaszekrények aljára is tehetünk fénycsöves megoldásokat.

Fürdőszobai világítás

A fürdőszobákban jellemzően nincsen akkora nyílászáró, mint a lakás többi helyiségében, éppen ezért nagy figyelmet kell fordítanunk a világítás kialakítására. Ennek a megtervezését alaposan szükséges elvégezni, mivel vizes, párás helyiségről van szó, éppen ezért célszerű IP44 védettséggel ellátott lámpákat választani, mert ezek a típusúak kellő védelmet nyújtanak a kifröccsenő víz ellen. A fürdőszoba sokszor szolgál a relaxálás helyszíneként, tehát, nem árt, ha vannak hangulatfények, amelyeket akár szabályozni is lehet. A zuhanykabinba is tehetünk LED-eket, így még jobban fokozhatjuk a hangulatot. A fő világítás általában itt is mennyezeti. Fontos helyszín a fürdőben a tükör és környéke, sokan itt sminkelnek vagy borotválkoznak, ezért gondoskodjunk az ideális fényekről, ma már beszerezhetőek olyan tükrök is, amelyek rendelkeznek beépített világítással. Anennyiben szeretnél további hasznos információkat olvasni a témában kattints a következő linkre: fürdőszobai világítás ötletek.

Egyéb világítások

Az asztali lámpák esetében célszerű figyelembe venni az asztal méretét, hogy a kiválasztott darab ne foglaljon el túl sok helyet. Az éjjeli szekrényre elegendő egy kisebb típusú, mindezt kiegészíthetjük függőlámpákkal is. Színeiben ne nagyon térjenek el egymástól az árnyalatok, legyen szó akár egy dominánsabb vagy visszafogottabb darabról.

Az étkező ússzon fényáradatban, amit csillárokkal, függőlámpákkal valósíthatunk meg. A mennyezeti világításon kívül állólámpákat is tehetünk a szoba sarkaiba, így hangulatosabb környezetet teremthetünk.

Egyszerű, ugyanakkor valóban zseniális megoldások az említett szempontok, amelyekkel komfortosabb lakókörnyezetet teremthetünk.

LED mennyezeti lámpa LED mennyezeti lámpa LED mennyezeti lámpa