Loading...
0

LED-es megoldások alkalmazása a közterületeken

Számos felmérés alátámasztja, hogy a fényszennyezés káros hatással van az egészségre, közlekedésre, ökológiai és tájvédelmi szempontokra nézve. Az ELTE Savaria Egyetemi Központja 2017-ben elindított egy projektet, ami a fényszennyezés vizsgálatával, környezet megfelelő kialakításával foglalkozik, a kutatásra európai uniós támogatást kaptak. Az általuk tervezett világítási rekonstrukciót Bádudvarnokon valósították meg, közel 60 millió forintot fordítottak rá.

Nemzetközi szinten egyre több kutatás igazolja, hogy a hideg-fehér világítás rossz hatást gyakorol az egészségre nézve, növeli egyes megbetegedések kialakulását, a narancsos fényű nátriumlámpás rendszerek éppen ezért jobbnak bizonyulnak. Ezért ma már nagyon sok cég a laptopokat, okostelefonokat is úgy állítja be, hogy a kijelző fénye napnyugta után melegebb tónusra váltson. Világviszonylat tekintetében sokkal többen részesítik előnyben a hideg fehér fényeket és csupán elszórtan vannak területek, ahol meleg fehér, sárgás fényű világítást alkalmaznának.

A kutatási eredmények, és a kutatók tanácsai alapján fejlesztették ki az egyedi közvilágítás rendszerét, amelyet először Bárdudvarnokon, majd Répáshután valósítottak meg, ezzel nagyban csökkentve a fényszennyezés mértékét. A korszerű rendszerhez ledeket alkalmaztak, amelyek nem csak beltéren jobbak a hagyományos égőkkel szemben, hanem kültéren is, például a közvilágítás szempontjából.

A területre kihelyezett új, ledes világítás tehát hozzájárul a természet védelméhez és az egészséges környezet kialakításához.

A kutatók a felmérések és összehasonlítások végén megállapították, hogy lehet olyan kültéri ledes világítást tervezni, kiépíteni, amivel lényegesen csökkenthető a fényszennyezés, ráadásul jóval energiatakarékosabb megoldás.

A régi és az új világítás