Loading...
0

Energiatakarékos izzók a háztartásban

A hagyományos izzókhoz képest az energiatakarékos izzókkal egyszerűen spórolhatunk az árammal, mert némelyik akár 80%-al kevesebbet fogyaszt.

Élettartamuk többszöröse a hagyományosénak, ezért az ára is hamar megtérül.

A fényforrások részei a mindennapjainknak, használjuk a nappaliban, a konyhában, a fürdőben, de még a spájzban is.

Áramfelhasználásunkat nagyban meghatározza, hogy lámpáink mennyit fogyasztanak.

3 fontos szempont alapján választunk:

Az energiatakarékos izzók vásárlásakor figyelmet kell fordítsunk a színhőmérséklet kiválasztására is, fontos milyen helyiségbe kerül.

Az alacsony színhőmérsékletű izzók kellemes, meleg fényt sugároznak, a magas színhőmérsékletűek a neon fényhez hasonlót.

Energiatakarékos izzó

A hagyományos izzó:

A jól ismert „villanykörték” a felhasznált energia 2-5%-át tudták fény formájában kisugározni. A maradék 95-98% energia pedig hővé alakul, melegítve a környezetet. Élettartamuk kb 1000 óra volt.

Halogén izzó:

Felépítésében annyiban különbözik a hagyományos izzókétól, hogy az izzószálat egy karcüveg búra veszi körül. 30% energia megtakarítást tudunk vele elérni a hagyományos izzóhoz képest. Élettartama kb 2000 óra.

Kompakt fénycső:

Ezt szokás energiatakarékosnak nevezni. A fénycsövet higany és argon gáz keverékével töltik fel. A fénycső belsejében elhelyezett elektródák között létrejött folyamat adja a fényt.

Legkorszerűbb energiatakarékos világítás: a LED

A ledek a rákapcsolt egyenfeszültség hatására bocsátják ki a fényt. A fény előállításához kevés áramot és feszültséget igényelnek. Valójában nem izzik csak fényt bocsát ki, de a köznyelvben mégis így használjuk.

A fénykibocsátást lumenben mérjük, míg az 1 m2-re eső fényt luxban. A hagyományos 60w-os izzó 800 lm-t produkál, addig ugyanezt a fényt egy 10w-os energiatakarékos led izzóval érhetjük el.