Loading...
0


Milyen elemek léteznek?

Az elemek már egészen az 1800-as évek óta léteznek, és a velük működtetett eszközök nagy segítségünkre vannak a mindennapok során. Elég egy egyszerű elemlámpára, a távirányítóra, vagy például egy elektromos párologtatóra gondolni, és máris belátható, hogy ezen energiatárolók nélkül életünk több területen is hiányt szenvedne. Az elmúlt 220 évben rengeteg változat született, a pici gomb mérettől egészen tenyér nagyságúig sokféle kapható a piacon.

Az egyes elem típusok sorát azonban nem csak a méretük és kapacitásuk, valamint teljesítményük színesíti, hanem a formájuk is. Létezik gomb-, hengeres, hasáb alakú, fényképezőgépbe szánt, és egyéb fajtájú elemek. Mindezek mellett megkülönböztetünk úgynevezett féltartós (széncink), tartós (alkáli), lítium, hallókészülékekbe szánt higanymentes, cink és levegő alapú, órákat működtető ezüst-oxid elemeket, de ezeken felül megannyi egyéb típus is létezik, felhasználási területtől függően.

Hányszor lehet használni egy elemet?

A fentiek közül a lítium elemek számítanak a legtartósabbnak manapság, amelyek háztartások számára is elérhetőek. Sokkal hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint más technológián alapuló társaik. Ráadásul extrémebb körülmények között is használhatóak: hegymászáskor, kirándulás során, és szélsőséges hőmérséklet esetében is képesek ellátni a feladatukat.

Fontos figyelembe venni azonban azt, hogy a hagyományos elemek csak addig használhatók, ameddig van bennük az adott elektromos készülék működtetéséhez szükséges energia. Amennyiben ez nulla körüli szintre csökken, úgy az erre kijelölt szelektív gyűjtődobozba kell dobni. Ezeket nem szabad háztartási szemetesbe tenni, mivel veszélyes hulladéknak számítanak.

Már több évtizede léteznek úgynevezett újratölthető elemek, amelyek lényegében apró akkumulátorok, így a megfelelő töltőegység segítségével újra és újra fel lehet tölteni energiával, ezáltal sokkal hosszabb az élettartamuk. Valamivel drágábbak ugyan, de a környezet számára kisebb terhelést jelentenek. Nem lehet azonban a végtelenségig használni: jellemző tulajdonságuk az úgynevezett memória effektus, ami azt jelenti, hogy minden egyes töltés során egyre kevesebb energiát képesek elraktározni, ezért idővel ezek is a szelektív hulladékládába kell, hogy kerüljenek.

Kattintson és tekintse meg webáruházunk AgfaPhoto, Energizer, Panasonic és Varta elem kínálatát!

Energizer CR2042 Energizer Max Plus 9V Panasonic ProPower Gold Varta Longlife Power Varta CR2016